Solceller— er det verdt det?

Relativt sett brukes solenergi lite i Norge, selv om det er den raskest voksende strømkilden i verden. Det er flere grunner til dette, men den største er kanskje folks oppfatning av behovet.

Det er mye misinformasjon, halvsannheter og myter rundt det mye omtalte solcellepanelet. I denne artikkelen vil vi prøve å oppklare hvordan det faktisk fungerer og hvorfor solceller er noe du bør vurdere for din bolig.

Solceller er ikke lønnsomt

Solceller er riktignok en investering man gjør på lang sikt, men på lang sikt er det også lønnsomt. De har som regel en produksjonsgaranti på ca 25 år og en forventet levetid på minst 30. Investeringen vil sannsynligvis være inntjent før du er halvveis i livsløpet på panelene.

Det mange peker på som et argument imot er de relativt lave strømprisene vi har kontra andre europeiske land. Det er sant at kostnadene for å installere solceller i Norge fortsatt er høye i forhold til andre land, men prisene har sunket raskt og det tror man de vil fortsette å gjøre. Nedgangen i pris skjer også parallelt med at strømprisene ellers er forventet å stige. 

Dersom du vurderer solceller anbefales det å sjekke om kommunen din har en støtteordning. I Oslo har man dette, noe som minsker investeringen for deg som privatperson. Bl.a Enova gir også ut opptil 28.000 i støtte til privatpersoner som ønsker solceller. Og klarer du produsere nok strøm kan du delvis tjene inn utgiften ved å selge overskuddet tilbake til strømselskapet.

Som en liten bonus er det verdt å nevne at boligverdien sannsynligvis øker som resultat av installasjonen.

Vi har for dårlig vær for solenergi           i Norge

Solen er fordelt mer rettferdig enn de fleste naturressurser, men vi nordmenn vet godt at ikke alle steder er like solrike. Derfor vil det være lurt å sjekke solinnsntrålingen der du bor. Det finnes diverse tjenester som kan hjelpe deg med dette som også kan finne ut hvor godt egnet taket ditt er.

Men, for å svare på påstanden om at Norge er uegnet for solenergi — så er svaret nei. Det er ikke uegnet. Tyskland er en av de største på solceller og spesielt på Østlandet ligger Norge og Tyskland ganske likt i mengder sol. Det er heller ikke varmen som gir effekt, men solstrålene selv. Faktisk fungerer de fleste paneler optimalt i fem minusgrader. Og kombinert med reflektert sol fra snøen på en lys vinterdag har du et sterkt utgangspunkt for høy ytelse.

 Men Norge har jo ren strøm?

Mange mener det ikke er nødvendig med satsning på solenergi fordi nesten all energi vi bruker innlands er fornybar. Det enkleste svaret på det er da eksport. Norge er en del av det europeiske kraftmarkedet og produserer vi mer grønn strøm kan vi også erstatte skadeligere alternativer andre plasser.

Utvekslingen av strøm øker og så lenge Europa fortsatt har mye gass- og kullkraft vil det bidra til å gjøre Norges forbruk mindre ren. Direkte og indirekte. Men om Norge eksporterer enda mer ren energi vil det forebygge skadene i større områder.

Kombinasjonen av vannkraft og solenergi er kanskje den beste siden egg og bacon. For når solen går ned vil vannkraften fortsatt produsere energi, mens når solen er sterk kan energien fra vannkraft da spares.

Med miljøtiltakene regjeringen har satt i gang (som elektrifisering av transport) vil Norge måtte øke kraftproduksjonen med ca  15TWh i framtiden. Alle monner drar og ved siden av vannkraften er solkraften den desidert mest effektive når det kommer til å skåne miljøet. Og på egoistisk plan ønsker vi vel alle å være selvforsynt?

Tips og triks fra oss i PSV, til deg som tenker på solceller:

  1. Få profesjonell hjelp til å måle potensialet for inntak av solenergi på din eiendom. Her spiller feks geografi og vinkel + størrelse på taket en stor rolle.
  2. Sjekk om din kommune har støtteordninger som kan gagne deg økonomisk.
  3. Velg en seriøs leverandør. I feks Danmark og Frankrike har det vært flere tilfeller av montører som i forskjellig grad lurer kunder.
  4. Research priser før du velger.
  5. Ta I bruk Enova og evt. andre støtteordninger.

© Copyright PSV Elektro